Tijdens de zoektocht naar een geschikte lease auto komt u waarschijnlijk een aantal termen tegen die u niet eerder hebt gezien. Eén van deze termen is bijvoorbeeld bijtelling. Dit begrip klinkt vrij heftig, al helemaal wanneer er bij een auto staat aangegeven dat er een bijtelling van 22% vereist is. Is deze bijtelling daadwerkelijk zo heftig, of lijkt dat alleen maar zo? In dit blog geven we antwoord op de vraag ‘wat is bijtelling?’ Maar we zullen ook dieper in de informatie over bijtelling duiken. Zo geven wij een bijtelling berekenen voorbeeld en vertellen wij wanneer bijtelling betaalt dient te worden.

Wat is bijtelling

Wat is bijtelling

Wanneer u van plan bent om een auto van de zaak te leasen, hebt u te maken met bijtelling. Bent u op zoek naar een private lease auto, dan hebt u hier niets mee te maken. Maar wat is bijtelling nou precies?
Wanneer u van uw baas een zakelijke lease auto tot uw beschikking krijgt, dient u hier bijtelling over te betalen. De overheid vindt namelijk dat iedereen die een cadeau van zijn of haar baas krijgt, hier belasting over dient te betalen. Daarom is bijtelling te vergelijken met loonbelasting.
Wanneer we het hebben over een lease auto en bijtelling, is het vaak zo dat de werkgever de auto betaalt. Deze hebt u namelijk nodig om uw werk goed uit te kunnen voeren. De werkgever heeft de mogelijkheid om de auto te kopen, waarna hij ter beschikking wordt gesteld aan de werknemer. Maar een bedrijf heeft ook de mogelijkheid om een auto te leasen. Het voordeel hiervan is dat het bedrijf precies weet wat de maandelijkse kosten zijn. Daarnaast hoeft er geen grote uitgave te worden gedaan die op de balans drukt.

Bekijk onze elektrische auto’s

Wanneer bijtelling betalen?

Wanneer de zakelijke lease auto ook voor privé gebruik zal rijden, wordt er vrijwel altijd afgesproken dat de werknemer een eigen bijdrage betaalt. De hoogte hiervan is afhankelijk van de werkgever en kan voor iedereen verschillend zijn.
Naast de leasekosten van de auto dient er ook bijtelling betaald te worden. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de prijs van de auto. Maar ook de hoeveelheid CO2 uitstoot is van toepassing op de hoogte van de bijtelling. De hoogte van de bijtelling varieert van 0% tot maximaal 25% in de afgelopen jaren en hoe zuiniger de auto hoe lager het bijtellingspercentage. De afgelopen jaren is zijn deze bijtellingspercentages regelmatig gewijzigd en verder op in deze blog informeren wij u over de huidige bijtellingsregels vanaf 2018. Onder aan dit artikel zullen wij een voorbeeldberekening geven voor het bijtelling berekenen. De bijtelling zal maandelijks betaald moeten worden.

CO2 uitstoot

Bijtelling auto en CO2

De CO2 uitstoot bepaalt samen met de cataloguswaarde de hoogte van de bijtelling van de auto. Het exacte bedrag is afhankelijk van de belastingschijf waar de autorijder in valt. Wanneer de werknemer een eigen bijdrage voor het privé gebruik van de auto betaalt, mag dit weer in mindering worden gebracht op de bijtelling. De hoogte van de bijtelling wordt berekend aan de hand van een percentage van de consumentenprijs van de betreffende auto. Sinds enkele jaren is dit percentage flexibel en afhankelijk van de CO2 uitstoot. Hoe hoger de CO2 uitstoot, hoe hoger het percentage van de bijtelling.
Dit percentage is geen glijdende schaal, maar in verschillende treden vastgesteld. Deze treden (en eventueel de percentages) worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Daarbij wordt rekening gehouden met de vernieuwde technieken waardoor auto’s steeds zuiniger en schoner worden. Eventuele economische factoren worden ook meegenomen. Het doel van deze treden is het stimuleren van het kiezen voor minder milieubelastende auto’s.

Vanaf 2018 is de regeling rondom bijtelling compleet vereenvoudigt. Alle auto’s die vanaf 2018 zijn gebouwd, vallen onder de 4% bijtelling of 22%. Alle overige stappen zijn niet meer mogelijk. De elektrische auto’s vallen onder de 4% bijtelling terwijl al het overige auto’s onder de 22% vallen. Mocht u een occasion willen leasen? Houd er dan rekening mee dat deze nog onder de oude regeling valt, en u dus een ander percentage bijtelling kunt verwachten. Vanaf 2019 verandert er voor volledige elektrische auto’s ook weer wat in de bijtelling. Bij levering vanaf 2019 betaalt u over de eerste 50.000 euro cataloguswaarde 4% en daarboven 22%. Bij auto auto met een cataloguswaarde van €100.000 betekent dit dat u over de eerste €50.000 4% betaalt en over de volgende €50.000 22%. Dit komt neer op een gemiddelde bijtelling van 13%.

Uitzonderingen

Wanneer u een bestelauto van de zaak leaset, hoeft u hier geen bijtelling over te betalen. Maar enkel wanneer er samen met de werkgever een ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ wordt ingediend. Op dit moment is er ook sprake van een kilometerregistratie. Ook voor auto’s die ouder zijn dan vijftien jaar vallen onder een afwijkende regeling. Bij deze auto’s wordt er in principe niet meer naar de nieuwwaarde gekeken, maar naar de huidige dagwaarde.

Bekijk onze elektrische auto’s

Bijtelling berekenen

Nu u weet wat bijtelling is, wilt u natuurlijk ook weten met welke kosten u rekening dient te houden. Daarom volgt hier een rekenvoorbeeld:
U hebt als werknemer een lease auto van de zaak ter beschikking gekregen met een cataloguswaarde van €30.000. Omdat u meer dan 500 kilometer per jaar voor privé doeleinden rijdt, dient u een bijtelling te betalen. Omdat de wagen niet op elektriciteit rijdt, dient u een rekening te houden met 22% bijtelling. Let op! Woon-werkverkeer wordt aangemerkt als zakelijk gebruik.
De berekening die in dit geval voor u zou tellen is het volgende:

22% van €30.000 is €6.600 per jaar. Dit komt neer op €550 per maand.

Per maand zal er een extra bedrag van €550 worden opgeteld bij het inkomen. Hierover dient ook extra belasting betaald te worden. Stel dat u hier 42% belasting over dient te betalen. Dan zijn de netto maandlasten van deze lease auto 42% van €550. Dus €231 per maand. Dit komt neer op €2772 op jaarbasis. Wilt u direct uw bijtelling berekenen? Dat kan via de tool van Ritassist.

Profiteren van een lage bijtelling

Denkt u dat een zakelijke auto leasen iets voor u is? Bij AutoLeaseCenter kunnen we u helpen. Neem gauw een kijkje op onze website voor zakelijke lease. U kunt natuurlijk ook direct vrijblijvend contact opnemen met één van onze mobiliteitsadviseurs op 053-2030150. Wij helpen u graag.

Al meer dan 150 klanten beoordelen ons met een 8,8

Professionaliteit, service en persoonlijke aandacht staan bij ons bovenaan. Bekijk hier onze zakelijke en privé klantenbeoordelingen.

Maak kennis met ons team

Onze mobiliteitsadviseurs staan voor u klaar. Maak kennis met het team en lees meer over onze passie.

Elektrische auto leasen? AutoLeaseCenter, uw persoonlijke leasevergelijker.

Persoonlijk contact

EVLeaseCenter is uw persoonlijke leasemakelaar op het gebied van een elektrische auto leasen. U bepaalt waar uw elektrische lease auto aan moet voldoen. Wij zorgen voor de beste elektrische autolease oplossing. Uw vaste aanspreekpunt selecteert de beste leasemaatschappij, voert de onderhandelingen en blijft ook tijdens de looptijd altijd bereikbaar. Dát noemen wij service!

Voordeel door volume

EVLeaseCenter is dé leasemakelaar als het gaat om een elektrische auto leasen. Wij brengen veel leasecontracten voor elektrisch rijden onder bij de leasemaatschappijen en dat volume levert voordeel op. Voordeel waar u van profiteert. Zo ervaart u de service van een kleine organisatie, maar de voordelen van een hele grote!

Altijd Maatwerk

Uw elektrische autolease wensen staan centraal bij EVLeaseCenter. Zodra uw wensen duidelijk zijn, gaat uw persoonlijke elektrische auto leasemakelaar voor u aan het werk. Hij of zij kent de markt en vertaalt uw wensen naar de beste oplossing bij één van de aangesloten leasemaatschappijen. Zo bent u altijd verzekerd van de beste maatwerk deal!

  • Hulp nodig
  • Hulp nodig
Hulp nodig?
Wij helpen u graag!